..

COMUNICATE DE PRESA
 

Studiu Rentrop&Straton: 17,5% din companii nu apeleaza la servicii juridice


Cele mai multe companii (82,5%) apeleaza la servicii juridice cel putin o data pe an. Dintre acestea, 29,4% au nevoie de aceste servicii saptamanal, 21,6% lunar, 14,9% o data la cateva luni, iar alte 14,9% de cateva ori pe an, potrivit studiului „ Servicii de avocatura in mediul de afaceri romanesc”, realizat de Divizia Market Research a grupului romano-german Rentrop & Straton.

Companiile mici si mijlocii au nevoie de servicii juridice si de avocatura la fel ca si marile companii, iar executivii lor sunt tot mai interesati de beneficiile serviciilor legale in dezvoltarea propriilor afaceri.

Conform cercetarii, aproape 43% din companii apeleaza la avocati chiar daca detin propriii juristi sau departamente juridice. Majoritatea companiilor participante la studiu au colaborat in ultimele 12 luni cu cabinete individuale de avocatura. In momentele in care apeleaza la servicii juridice externe, companiile solicita servicii distincte din partea avocatilor si, respectiv, din partea propriilor consilieri juridici.

Printre casele de avocatura cu care au colaborat cele mai multe companii se numara Bostina & Asociatii, Musat & Asociatii, Dragomir si Asociatii, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen  si Piperea si Asociatii.

Datele confirma faptul ca, in cadrul serviciilor juridice pentru companii, exista o diferenta de regim intre, pe de o parte, asistenta si reprezentarea in justitie, care constituie domeniul rezervat avocatilor si, pe de alta parte, consilierea juridica care poate fi realizata si de prestatori abilitati care nu au neaparat calitatea de avocat.

Non-utilizatorii de servicii juridice (identificati cu respondentii care nu au apelat niciodata la servicii juridice sau fac acest lucru mai rar de o data pe an) motiveaza acest comportament indeosebi prin faptul ca nu s-au confruntat cu nevoi de ordin juridic (53,9%). Marea majoritate a celor care invoca acest motiv reprezinta microintreprinderi.

O alta explicatie atribuita de manageri situatiei lor de non-utilizatori ai unor servicii juridice este aceea ca nu au nevoie, deoarece au grija sa fie in permanenta la curent cu modificarile legislative (23,1%). Acest gen de raspuns implica limitarea nevoilor de ordin juridic ale companiei la simpla cunoastere a legislatiei.

Studiul „Servicii de avocatura in mediul de afaceri romanesc” pe scurt:

Principalele domenii in care s-au concentrat nevoile de servicii juridice ale companiilor sunt cele specifice actualei perioade de criza: recuperare creante (43%), litigii si arbitraj (41,7%), dreptul muncii (38,4%), contencios administrativ si fiscal (33,8%) si financiar-bancar (32,5%).

* Cea mai raspandita modalitate de colaborare a companiilor cu un avocat sau cu o casa de avocatura este cea conjuncturala, in functie de nevoi. Astfel, conform raspunsurilor a peste jumatate din managerii participanti la studiu, companiile apeleaza la avocati ocazional.

* Majoritatea companiilor au colaborat in ultimele 12 luni cu cabinete individuale de avocatura.

* Marile case de avocatura beneficiaza de notorietate (asistata) si in randul non-utilizatorilor de servicii juridice.

* Preferinta unor companii pentru internalizarea serviciilor juridice este motivata de manageri, in primul rand, prin necesitatea de a avea un jurist care sa fie la dispozitie in permanenta si/sau care sa cunoasca afacerea in profunzime, dar si prin costurile mai mici sau prin nevoia de confidentialitate.

* 62,2% din manageri nu intentioneaza sa opereze vreo modificare in privinta utilizarii serviciilor juridice in urmatoarele 12 luni. Mai mult de o treime din respondenti declara totusi ca au in vedere sa-si dezvolte aceasta activitate, fie prin contractarea unor servicii avocatiale, fie prin angajarea unui jurist intern sau constituirea unui departament juridic in cadrul companiei.

Studiul "Servicii de avocatura in mediul de afaceri romanesc" a fost realizat pe un esantion de 196 persoane aflate in pozitii de conducere in companiile romanesti si care participa la luarea deciziilor privind contractarea serviciilor juridice, de catre Divizia Market Research a grupului romano-german Rentrop & Straton, liderul pietei de informatii specializate din Romania.

Despre Rentrop&Straton

Lider de 17 ani al pietei de informatii specializate din Romania, grupul romano-german Rentrop&Straton are peste 200,000 de clienti. Din portofoliul Rentrop&Straton amintim: colectia Consilier (Taxe si Impozite, Contabilitate, TVA, Impozit pe Profit, Codul Muncii, Managementul Resurselor Umane, Management Financiar, Contracte Comerciale), colectia Revista Romana, colectia Newsletter, colectia Expert CD, colectia Ghidul Managerului Eficient. Cu 180 de angajati, peste 500 de autori si specialisti si o cifra de afaceri de 4 milioane de euro in 2011, Rentrop&Straton este cel mai important furnizor roman de informatii specializate.

Rentrop&Straton face parte din reteaua internationala VNR Verlag für die Deutsche Wirtschaft AG, important grup de consultanta in afaceri german, cu operatiuni la Bonn, Salzburg, Zürich, Varsovia, Bucuresti, Moscova, Istanbul, Londra, Manchester, Madrid, Johannesburg si Sofia. Totodata, Rentrop&Straton este membru SIPA (Specialized Information Publishers Association), membru fondator BRAT (Biroul Roman de Audit Transmedia) si ARMAD (Asociatia Romana de Marketing Direct).

Mai multe informatii aici.

ALTE COMUNICATE DE PRESA